top of page

 

Het nieuwe normaal

De coronatijd (Covid-19) is voorbij. Kinderen en jeugdigen lopen hierdoor meer dan ooit tevoren tegen van alles aan. Hierdoor is onaangepast gedrag zichtbaarder geworden. Deze kinderen en jeugdigen kunnen ook geholpen worden. Op dit moment levert Bolhuis Jeugd Coaching & Counseling de diensten op vier verschillende manieren.

 

  • In de praktijkruimte waar zo veel mogelijk een afstand van 1,5 meter in acht wordt genomen
  • Tijdens een natuurwandeling waar zo veel mogelijk een afstand van 1,5 meter in acht wordt genomen
  • Op locatie waar zo veel mogelijk een afstand van 1,5 meter in acht wordt genomen.

Dit in de vorm van gewone sessies, in de vorm van '24 uur met...' of een meerdaags op maat kamp.

Bij alle vormen houden we de volgende regels zo veel mogelijk aan.

We schudden geen handen

 We houden zo veel mogelijk 1,5 meter afstand

We wassen onze handen / desinfecteren vooraf en achteraf (aanwezig)

We gebruiken papieren (zak)doeken. 

We hoesten en niesen in onze ellenboog

Bij gezondheidsklachten, als: niezen, keelpijn, loopneus en/of koorts uit voorzorg thuisblijven. Afspraak kan dan omgezet worden in beeldbel-afspraak.

Kassa is in januari 2021 gestart met Kassa’s Leefstijlprogramma.

Tijdens dit traject volgen we acht gemotiveerde Kassa-kijkers, die gezamenlijk een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) aangaan. Hierbij gaan ze werken aan een gezonde(re) leefstijl. Het GLI-traject waar de deelnemers onderdeel van uitmaken duurt in totaal twee jaar.

 

Bewegen

De Kassa-deelnemers worden begeleid door een leefstijlcoach.

De deelnemers merken dat het bewegen ook vooral mentaal iets oplevert. “Ik heb nu discipline om dagelijkse in beweging te zijn en voel ik dat ik fitter ben.”

 

Ommetje

Een groot deel van de groep maakt gebruik van de gratis app Ommetje van de Hersenstichting. Deze app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en wordt inmiddels door ruim 800.000 Nederlanders gebruikt. Na iedere wandeling verschijnt er een interessant hersenfeitje in je scherm.

Amber nodigt Erik Scherder uit om samen ‘een ommetje’ te maken. “Als je gaat lopen en bewegen, neemt je hartfrequentie en bloedsomloop toe. Ook naar je brein. En het brein reageert daar heel goed op; je kunt je beter concentreren en je emoties beter reguleren. Je krijgt dan vooral wat meer controle op negatieve emoties”, aldus Scherder. Bewegen kan dus een positieve bijdrage leveren aan een gezonde(re) leefstijl.

 

Lichamelijke inactiviteit

En dat bewegen doen we juist véél te weinig. Iets waar sinds corona meer over wordt gesproken, “maar er was in 2012 al een pandemie”, zegt Scherder. “En die heet ‘zitten’, physical inactivity. We zijn massaal gaan zitten. Je kunt je voorstellen dat als je afweersysteem zwakker is geworden door een inactieve leefstijl, je een virus als corona meer kansen biedt.”

We moeten niet terug naar het oude normaal, want zitten is abnormaal. Dat willen we niet meer. Weer gewoon bewegen, dat moet het nieuwe normaal zijn.”

 

Hoe ziet dit er nu voor kinderen uit?

Veel kinderen hadden voor COVID-19 een redelijk gezonde leefstijl. Veel buiten spelen en veel bewegen. Dit terwijl de leerlingen op school ook al teveel zaten. Voortgezet onderwijs nog meer dan basis onderwijs.

 

Tijdens de thuiswerkperiode, werd het lastiger. Kinderen bleven binnen en bewogen minder, het gemis van de sociale omgang met leeftijdsgenoten was erg groot. Gamen wat snel een second life werd, was één van de weinige afleidingen voor de kinderen.

 

Hierna werd er door veel scholen gekozen voor 50% op school onderwijs en 50% thuisonderwijs volgen. De docent moet dit tegelijkertijd verzorgen. Beide groepen zijn hierdoor onvoldoende in beeld. Controle wordt sterk verminderd. Dit voelen de leerlingen en komen niet meer tot presteren. Er wordt veel toevlucht gezocht in gamen. Hierdoor nog meer zitten en de verminderde bloedsomloop zorgt voor minder zuurstofrijk bloed in de hersenen.

 

Wat kan Bolhuis Jeugd Coaching & Counseling hierin bieden?

Bewegen is één van de oplossingen voor kinderen die last ervaren, zoals het niet meer vooruit kunnen en/of niet meer presteren. Bolhuis Jeugd Coaching & Counseling heeft hiervoor diverse oplossingen.

 

-Lopen en/of fietsen in combinatie met coaching en counseling

-24-uur met…

-Andere vorm van coaching kamp

 

Dit aangevuld met een beweegplan voor na het te volgen traject.

 

Alle drie de varianten zijn opmaat trajecten. De tweede en derde variant is er om in een korte tijd de hersenen weer volop te voorzien van zuurstofrijk bloed, door veel bewegen in combinatie met veel coaching en counseling.

 

Wist u dat…

… slechts 31% van de jongeren van 12-17 jaar voldoende beweegt voor de gezondheid? (CBS/RIVM, 2017)

 

… 61% van de 13-jarigen doordeweeks meer dan twee uur per dag achter de computer zit, het hoogste in Europa? (Currie, 2012)

 

… jongeren van alle leeftijdsgroepen dagelijks het meest zitten, namelijk meer dan 10 uur per dag; en dat zij doordeweeks meer zitten dan in het weekend? (CBS/RIVM, 2017)Ik ben een paragraaf. Klik éénmaal om je eigen content in te voeren. Je kunt het lettertype, de regelhoogte, kleur en nog veel meer aanpassen door een gedeelte te selecteren en een van de opties in de werkbalk te kiezen.

bottom of page